2014. január 28.

Tanulásmódszertan medikus módra

Valahogy évekig képtelen voltam megjegyezni, hogy a kationok és anionok közül melyik pozitív és melyik negatív. Egyszerűen mindig összekevertem őket. Ha esetleg ti is hasonló problémákkal küzdötök, megosztom veletek a tökéletes emlékeztetőt, amiről tuti, hogy most már mindig eszetekbe fog jutni. Mehet? Dobpergést kérek...

Cations are pussytive.

Gyökérség, tudom... de szerintem ha bármelyik orvostanhallgatót megkéritek, hogy ugyan sorolja már fel az arteria carotis externa ágait, azt fogja mondani, hogy ThyLinFaPhaO, ami annyit tesz, hogy a. thyroidea superior, a. lingualis, a. facialis, a. pharyngea ascendens és a. occipitalis. A maxillarist, meg a temporalis superficialist meg úgyis tudja mindenki fejből.

A ravasz medikus a vér fehérvérsejtjeinek - durván kerekített - arányait illetően is tud segítséggel szolgálni: never let monkeys eat bananas (neutrophil granulocyta 60%, lymphocyta 30%, monocyta 6%, eosinophil granulocyta 3%, basophil granulocyta 1%).

Az arcideg fültőmirigyen belüli oszlásának emlékeztetője már saját szerzemény: te buzi koma (r. temporalis, r. buccalis, r. zygomaticus, r. colli, r. marginalis mandibulae).

És már farmakó vizsgára is kitaláltam, hogy ha a legfontosabb paraszimpatomimetikumoról kérdeznek, akkor a hapsira kell gondolnom (homatropin, atropin, pirenzepin, scopolamin, ipratropium).

Nuff said.

2 megjegyzés:

E. D. írta...

A carotis externa ágaiért örök hála! :D Nálunk az ilyen rövidítések nem mennek, csak szenvedünk velük és vagy a fejünkben marad, vagy nem. (És általában nem, mint ahogy azt az anatómiánál megszokhattuk.)

clark.kent írta...

Igazán nincs mit ;)
Ha eszembe jut még fontosabb emlékeztető versike vagy valami, majd szólok. Meg néha sikerül összehozni egy-egy sajátot is.